"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

pondělí 8. října 2018

Štrůdl

Nesnáším jablečné záviny z listového těsta. Jsou sice hotové ajnc-cvaj, ale těsto se mi vždycky nechutně lepí na patro a má divnou pachuť. Pro povznášející zážitek mých chuťových buněk jsem schopna nad válečkem v kuchyni třeba i hodinu funět vysílením, ve snaze vyválet z těsta pokud možno co nejtenčí placku. Ovšem výsledek opravdu stojí za to. Recept jsem získala od naší babičky Magdy, která peče nejlepší štrůdl na světě. Kdykoli jí sleduji při tvorbě této delikatesy, žasnu s jakou lehkostí válí těsto ona.  
  

ŠTRŮDL

na těsto: 
1 kg hladké mouky
1/4 l mléka
1/2 kostky změklé hery
20 dkg cukru moučka
2 vejce
prášek do pečiva

Vše smíchám a rozdělím na osm kousků... osm noh. 

dále potřebuji: 
něco přes kilo nahrubo nastrouhaných jablek 
hrozinky 
pískový cukr
mletou skořici
strouhanku
a druhou polovinu hery (rozehřátou!)
Hrozinky dávám nejraději ty malé, zlaté. Někdy je nakombinuju s nasekanými brusinkami, jindy s vlašskými ořechy. A když si vzpomenu dřív, naložím je do rumu. ....jenže já furt zapomínám. 

Vyválím tenkou placku, kterou pomažu rozehřátou herou a posypu strouhankou. Navrstvím jablka, zasypu hrozinkama, přidám skořici a cukr a další vrstvu strouhanky. Stočím, zabalím, vložím na pečící papír a nakonec pomažu herou. Peču zvolna, dokud není těsto krásně nazlátlé. 


Žádné komentáře:

Okomentovat