Rakytník se mi hodně dlouho vyhýbal. Donedávna jsem ani za mák netušila, jak tahle rostlina vůbec vypadá. Loni jsem si na zkoušku koupila sypaný čaj z rakytníku a pak celou zimu na něm ujížděla.
Moji rodičové drazí si kdysi, kdesi tenhle "zázrak" pořídili a letos se poprvé pochlubili bohatou úrodou. Načesala jsem si pár bobulek a vrhla se do vaření sirupu.
RAKYTNÍKOVÝ SIRUP
Původní recept počítá se 3 litry bobulí, 2 litry vody a 20 g kyseliny citrónové. Mě stačilo od všeho polovic.
1,5 litru omytých bobulí rakytníku semeleme v mlýnku na maso, zalijeme 1 litrem vlažné vody, přidáme 10 g kyseliny citrónové a necháme stát 24 hodin. Na rovinu se přiznávám, že u nás se louhovalo o pár hodin déle.
Směs přecedíme přes plátýnko, pořádně vymačkáme a přidáme pískový cukr. Počítejme na jeden litr šťávy jedno kilo cukru.
Z mé poloviční dávky bobulí jsem vymačkala 1,9 l šťávy. Přisypala jsem tedy 1,9 kg cukru a nad plamenem míchala, dokud se cukr pořádně nerozpustil a sirup nezahřál. Optimální teplota je 80°C. Bod varu by znehodnotil všechny vitamíny. Ještě horké lijeme do připravených lahví (sklenic) a pevně je uzavřeme.
Neodolala jsem, uvařila si meduňkový čaj a přisladila čerstvým sirupem.
Je to mňamkóza!
Vitamínová bomba... a to doslova a do písmene. Rakytník má prý 10x víc vitamínu C než pomeranč. Ze všech rostlin obsahuje nejvíc vitamínu E. A je plný karotenu!
Zkrátka... bomba!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat