"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

pondělí 27. května 2019

Sváteční tabule

Co upéci k takové významné události, jakou je vstup do dospělosti?
Toť otázka. 
Naplánovala jsem toho fůru. Minidortíčky, rolády, řezy, několik druhů cukroví, chlebíčky, jiné řezy a tak dále. No... a pak pozvolna polehounku polevovala, polevovala... až mi zbyly tři počiny.  
Prvním byla 
ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA. 
Recept jsem získala úplnou náhodou, od jedné šikovné paní z mého rajónu.
Potřebuji:
1 zmrazený špenátový protlak
4 vejce
3 lžíce hrubé mouky
1 prášek do pečiva
a sůl
Špenát nechám rozmrazit a pak z něj vymačkám vodu. 
Vyšlehám bílky na tuhý sníh.
Vyšlehám žloutky do pěny, přidám špenát, sůl, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do směsi lehce vmíchám ušlehaný sníh. Peču dozlatova při 180°C na pečícím papíru. Ale pozor. Papír si nejdřív lehce pomažu olejem. Poprvé jsem tuhle informaci neměla a horko těžko jsem hotovou roládu od papíru odřezávala.  
Na náplň je vhodná domácí lučina, česnek, zauzený losos, šunka apod. 


Myšlenku na 
ČOKOLÁDOVÉ MINIDORTÍKY
jsem nedokázala opustit. V kuchařce našich babiček jsem si našla recept na čokoládový korpus. Zlatá, česká klasika: 
200 g moučkového cukru
250 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
25 g kakaa
3 vejce 
120 g másla nebo Hery
1-2 dl mléka
 Cukr, žloutky a máslo utřu do pěny. Pomalu přidávám mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, mléko a nakonec lehce vmíchám sníh. Upeču a dále pracuji s vychladlým korpusem. 


Tentokrát jsem raději zdvojnásobila dávku, aby byl dostatek těsta na velký pekáč. Vykrájela jsem 12 koleček o průměru 8 cm, každé prořízla, promazala čokoládovým krémem s čokoládovými vločkami od Dr.Oetkera, navrch namazala rybízovou marmeládu a celé polila čokoládovou polevou.   


Do horké polevy zapíchla čokoládové bonbóny a rozpůlenou 
Kit-Kat tyčinku. 


A do třetice... nemohla jsem neudělat 
OVOCNÉ KOSTKY
Minule jsem vyzkoušela s kiwi, dnes s jahodami. Kompotovanými. Čerstvé jahody v této roční době mi zas tak moc nechutnají. Ale budou-li trhané ze zahrádky, ještě zahřáté od sluníčka, nebudu se bránit. 
Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
půl prášku do pečiva
2 lžíce oleje
6 vajec
Celá vejce vyšlehám do pěny, přidám olej a postupně přisypávám mouku smíchanou s práškem do pečiva. Naposled přidám cukr. Pokud je těsto husté, přilejte mléko. Stejně jako minule... nebylo třeba. Těsto má i bez mléka krásně tekutou konzistenci. Bez problémů ho naliju na pečící papír, srovnám stěrkou do roviny a peču 15 minut při 170 °C. Tedy.. tohle platilo minule. Dnes jsem pekla podstatně delší dobu. Použila jsem menší pekáček, abych docílila vyššího, kostkového tvaru. 
Po vychladnutí natírám krémem: 
2 zakysané smetany
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
1 smetana ke šlehání
V míse smíchám zakysanku s cukry. Šlehačku vyšlehám a zlehka ji vmíchám k zakysance. Krém rovnoměrně nanesu na vychladlý korpus. Pokladu ovocem a zaliju želatinou. Použila jsem tři balíčky od firmy Dr.Oetker. Postup dle návodu je velmi jednoduchý a rychlý. Nakonec dám alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice. 


Pořád si libuju, jak úžasný recept jsem objevila. Lehký moučník, vhodný ke každé příležitosti ...a hlavně je strašně žravý. Fakt. 



Žádné komentáře:

Okomentovat