"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

pondělí 9. července 2018

Americký koláč

Přesněji.... náš ÚPLNĚ PRVNÍ AMERICKÝ KOLÁČ! 

Tenhle víkend byl vyloženě šmejdící. Pořád se někde něco hledalo. Na zub, na mls, na chuť, na nervy... Neustále se otvírala  lednice... snad v naději, že tam nějaká ňamka nečekaně přibyla. Šmejdilo se v kuchyňských skříňkách i v tajných skrýších (Já vím, že je v pokojíčku máte!) 
a kde nic... tu nic. 
Tak jsme v neděli večer, na pokraji zoufalství, vymysleli novinku a s chutí se pustili do práce. 


Recept jsem si opět vygooglila. 

AMERICKÝ KOLÁČ

na těsto potřebujeme:
300 g hladké mouky
190 g povoleného másla nebo hery
1 lžičku soli 
a 4 lžíce studené vody

Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Přibližně jednu třetinu si necháme stranou na vrchní dozdobení. Z většiny těsta vyválíme placku, vložíme do koláčové formy a vytvarujeme zvýšené okraje. 
Na těsto navrstvíme ovoce. V našem případě červený rybíz a borůvky. 

Škrobová směs:
150 ml šťávy (Šťáva z kompotu, voda se sirupem nebo jako v našem případě vitacit s vodou. Nic lepšího jsme doma opravdu nenašli.)
4 lžíce cukru
2 lžíce solamylu nebo gustinu
lžička másla

Šťávu, cukr a škrob svaříme, necháme trochu vychladnout a vmícháme máslo. Škrobovou směsí zalijeme ovocnou vrstvu. Nevím jak vám, ale nám se vytvořila hmota, která připomínala želatinového Blobby .... Musela jsem ji ještě trochu naředit vodou, aby se vůbec dala "nalít".
Vrstvu posypeme vanilkovým cukrem.
Koláč dozdobíme druhou částí těsta. Můžeme ji jakkoli zpracovat, neb těsto se neroztéká a po upečení zůstává stejné. 
Koláč potřeme mlékem a posypeme krystalovým cukrem. 
Pečeme 15 minut při 220°C. Poté stáhneme teplotu na 170°C a pečeme dalších 30 minut. 


Poznatek pro příště:
- Určitě vymačkej vyšší okraje. Borůvky pouští hodně šťávy! 
- Nekrájej koláč dokud úplně nevychladne. Šťáva zhoustne až za studena. 
- Nenechávej s koláčem děti doma samotné. Všechno ti sežerou. 


Žádné komentáře:

Okomentovat