Díky Terezce zkouším zakomponovávat do našeho jídelníčku "novinky", které jsem dlouho úspěšně přehlížela.
Například takový
BULGUR
či-li loupaná, předvařená a následně drcená tvrdozrnná pšenice, z jejíž mouky se také vyrábějí semolinové těstoviny. Bulgur vyniká vynikající chutí a rychlou přípravou. Je to skvělá alternativa rýže. Ovšem oproti rýži má mj více vlákniny.
Inspiraci pro dnešní večeři jsem našla opět na internetu.
Zapečený bulgur s mletým masem
Bulgur (asi 180 g v suchém stavu) pořádně propláchneme a povaříme dle návodu v osolené vodě.
Mezitím na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Po lehkém zesklovatění přidáme nakrájený česnek.. stačí přiměřeně... 1-2 stroužky. Vmícháme půl kila mletého hovězího masa, lehce osolíme a mícháme, aby bylo maso pěkně rozmělněné. Nasypeme hrstičku (nebo dvě) mraženého hrášku, pár nadrobno nakrájených sušených rajčátek naložených v oleji... a mícháme a mícháme.
Přidáme pár lžic pasírovaných rajčat (nebo klidně i protlak) a čerstvé oregáno neboli dobromysl. Nemáte-li čerstvé jako já, dejte hrstičku sušeného. A protože bylinek není nikdy dost, vražte tam i hrst sušeného medvědího česneku.
Ke směsi přimíchejte uvařený bulgur a malou chvíli pečte v troubě. Před dopečením posypte strouhaným sýrem, nejlépe mozzarellou.
Na talíř servírujte s ledovým salátem, žlutou paprikou a rajčátky... jako já. Jen jako já tolik nehltejte!
Velmi pozdě !!! jsem si vzpomněla na foťák, takže tu barevnou krásu neuvidíte.
Nabízím už jen pohled do pekáčku.
Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat