"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

středa 8. července 2015

Velké Losiny

Ve čtvrtek 2. července jsme podnikli druhý výlet za historií. Na jeden z našich nejkrásnějších renesančních zámků, Velké Losiny. 

Bylo nebylo. Žili byli dva bratři, Zikmund a Jan mladší ze Žerotína. Po smrti svého otce dostali se do sporu o dědictví. V souboji Jan Zikmunda zabil. Poněvadž byl Jan šlechtic a bratra zabil nešťastnou náhodou, strávil jeden rok ve vězení na losinské tvrzi. Kupodivu se mu toto místo zalíbilo a po propuštění zde nechal vystavět honosné zámecké sídlo. 
Na přelomu 17. a 18. století doplnily renesanční zámecký objekt ještě barokní zámek, kaple a nová zahrada. Rod Žerotínů byl nucen pro velké dluhy v roce 1802 zámek prodat Liechtensteinům. Ti zámek upravili na letní sídlo, kdy využívali především barokní část, zatímco renesanční objekt získával charakter šlechtického muzea. Jednou z úprav bylo nahrazení barokní zahrady módním anglickým parkem.  


Ve druhém patře, v tzv. Soudním sále probíhaly od roku 1678 nechvalně proslulé čarodějnické procesy. Vše začalo velmi nevinně. U svatého přijímání žena nespolkla posvěcenou hostii. Místo toho ji nenápadně schovala do modlitební knížky, aby ji později mohla dát nemocné krávě, kterou prý tímto uzdraví. Čin bohužel nezůstal bez povšimnutí a vše se doneslo až k hraběnce Angelii Anně Sybille z Galle, rozené ze Žerotína. Ta byla nejen pověrčivá, ale především se snažila podpořit protireformační úsilí katolické církve na celém panství. Pozvala neblaze proslulého advokáta a bývalého inkvizičního soudce Jindřicha Františka Bobliga. Ten zavětřil dobrou příležitost k výhodnému zaopatření a hon na čarodějnice začal. Z čarodějnictví obviňoval na Losinsku stále další lidi a jejich výpovědi manipuloval tak, aby za své spoluviníky označili právě zámožné měšťany. Hrůzné řádění zastavil až v roce 1689 Jan Jáchym ze Žerotína, poté co dosáhl plnoletosti. 





zámečtí trpaslíci





Kousek od zámku stojí stará barokní papírna. Dodnes se tu vyrábí ruční papír. S Terkou jsme si samozřejmě také pár kousků zakoupily. 

Nad prodejnou, v půdních prostorách, pořádá do konce září Ruční papírna ku příležitosti 85. narozenin Adolfa Borna výstavu jeho knižních ilustrací. Ke vstupence obdržíte originální knižní záložku z ručního papíru s reprodukcí kresby Adolfa Borna. 

Znaveni dalším horkým dnem chvátali jsme do stínu chaloupky na samotě a u lesa. 

Žádné komentáře:

Okomentovat