"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

středa 7. října 2015

Cuketové bramboráky

Nedávno jsem na rajónu dostala od jedné paní ze zahrádky čerstvě sklizené cukety. Vděčně jsem je přijala, ale v očích mi skákaly velké otazníky. Co s nimi? Mezi mými příbuznými nikdo cuketové mánii nepropadl, nikdo mi žádný zaručený recept neporadí. Shodou okolností  přišlo na cukety slovo další den u holičky. A prý jsou zaručeně nejlepší v bramboráku.
Našla jsem si tedy na internetu recept od paní Čuby a šla na věc. 


Dvě cukety jsem oloupala, vydlabala, nastrouhala na hrubém struhadle a posolila. Pět menších brambor oloupala, nastrouhala na jemno a přes utěrku vymačkala do misky přebytečnou vodu. Vymačkané brambory hned polila velmi malým množstvím horkého mléka... aby nezhnědly. Přes utěrku jsem vymačkala i cukety. Mezitím se pěkně usadila voda z brambor. Bramborový škrob je do bramboráku prý nejlepší. Aspoň já ho tam vždycky dávám. 
Pak už jen stačilo přidat dva žloutky, tři stroužky česneku, majoránku, posolit a zamíchat. Zahustit hladkou moukou a naposled vmíchat sníh ze dvou bílků. A smažit na oleji. 


Opravdu jsou žravé. Můj muž utrousil, že jsou možná i lepší než-li jen ty bramborové. Každopádně - nic nezbylo. Přidávali si všichni. A všichni mlaskali. 


Terinka před malou chvílí ke mně přišla, koukla mi přes rameno, aby lépe viděla o čem píšu a musela zaostřit, protože nevěřila vlastním očím. 
"Já že jsem jedla cuketu? !!! No to si děláš srandu? To bych nikdy do pusy nevzala!"
Ale vzala, vzala. :) 
Jen vám to Teri nesmím říkat dopředu. 

1 komentář:

  1. Ahoj Martino, tu paní Čuba.
    Jsem moc ráda, že jsem Tě takhle inspirovala a doufám, že v cuketování budeš pokračovat. Já se teď chystám na něco sladkého z cukety, tak uvidíme.
    Měj se moc hezky a jen tak dál se super blogem.

    Paní Čuba

    OdpovědětVymazat