"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

úterý 12. května 2015

Skořicový zázrak

Na stránkách Čarujeme.cz jsem nedávno objevila recept na zapékaný sladký skořicový chléb. Vypadal úžasně a dokonce se tvářil jednoduše. V nadšení jsem úplně vypustila fakt, že po skořici mě hrozně pálívá žáha. Jdu do toho!   ;)

Na těsto potřebujeme:
2 1/4 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky soli
3/4 hrnku vlažného mléka
1 lžíce krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
30 g rozpuštěného másla
1 žloutek

Na náplň si připravíme:
50 g změklého másla
5 lžic krupicového cukru
3 lžíce skořice
3 lžíce nasekaných mandlí (volitelné)

Droždí s cukrem smíchám, dokud nebude tekuté. Přidám vlažné mléko, žloutek a rozpuštěné máslo. Ve větší míse smíchám mouku se solí a přidám tekuté ingredience. Z těsta vytvaruji kouli, kterou vložím do olejem vymazané misky a nechám hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravím náplň smícháním másla, cukru a skořice.
Troubu rozehřeju na 200°C. Plech vyložím pečícím papírem.
Vykynuté těsto vyválím do tvaru obdélníku o rozměrech 18x12 palců.
Skořicovou směs rozetřu na vyválené těsto, ne úplně do okrajů. (Můžeme, ale nemusíme, posypat mandlemi.) Těsto zaroluji do válečku, který rozříznu podél a obě části okolo sebe propletu. Konce spojím do kruhu. Hotový kringel potřu zbývající nápní a dám péci na 20 - 25  minut. Těsto bude tmavě zlatavé barvy. Na posledních deset minut snížím teplotu na 180°C . Vynikající je ještě teplý. A ta žáha mě kupodivu vůbec nepálila!  ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat