"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

úterý 21. srpna 2018

Jak jsme pekly...

Terinku čas od času popadne gastrománie. Ovládne ji velmi silná potřeba vyzkoušet cosi nového. Cosi neobvyklého. Oživit náš stereotypní jídelníček o nevšední zážitek. Například její čokoládové suflé jsou naprosto neodolatelné a velmi žravé. Inspiraci vyhledává nejraději na zahraničních webových stránkách.
O víkendu objevila recept na další "opět" luxusní ňaminku a dnes nastal čas realizace. Recept zadaný v lžících a hrnečcích jsme přeložily do našich měr asi takto:

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY
125 g rozpuštěného másla
150 ml třtinového cukru
2 lžíce krupicového cukru
2 žloutky
1/2 lžičky soli
1 lžička vanilkového cukru
1/2 lžičky kypřícího prášku
450 ml hladké mouky
200 g kakaa !!!
čokoládové pecičky

Po smíchání všech ingrediencí se nám v míse vytvořila sypká směs, ze které byste neuhnětli kuličku ani za boha. Mylně jsme si myslely, že přidáním másla situaci zachráníme. Ani náhodou! Když už bylo tuku dvojnásob a pořád se vše sypalo, napadlo nás vzít formu na muffiny. Na dno jsme  napěchovaly pár drobků, aby jsme docílily kulatého sušenkovitého tvaru. Ale ani tenhle pokus nevyšel. Drobky zůstaly drobky i po upečení a díky své kakaovosti se nedaly ani pozřít. Naše experimentování by se dalo nazvat "Pečené kakao" anebo "Kakao na tisíc způsobů". Bylo jasné, že dnes už sušenky nebudou. Ale co s tou kakaovou směsí? Přeci to všechno nevyhodím do koše, ne?! 
Po dvou hodinách marného snažení jsme si nakonec připadaly jak pejsek s kočičkou, když pekli svůj dort. Nebo jak Werich s Burianem, když se pustili do lívanců pro celé království. Z kuchyně se ozývalo: "Vraž do toho ještě tohle.... přiměřeně, přiměřeně.... co by to ještě mohlo zachránit?".... a podobně. Přilily jsme tedy něco oleje a mléka, přisypaly nepočítané množství mouky a cukru a míchaly a míchaly. A míchaly. Nakonec jsme tu celou, černou hmotu rozdělily napolovic, nalily do dortových forem a upekly. 


Chaos v kuchyni.


Některým jedincům chutná těsto i syrové. 



Korpusy jsme promazaly pudinkovým krémem, který je na přípravu velmi jednoduchý:
Do 500 ml mléka jsme vmíchaly 2 vanilkové pudinky a 6 lžiček cukru. Do hustého, vychladlého  pudinku jsme postupně zašlehaly jeden celý měkký tvaroh. 


Na to, že jsme pekly sušenky se nám ten dort docela i povedl.  

Žádné komentáře:

Okomentovat