"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

neděle 27. září 2015

Praváček

U nás snad letos houby ani neporostou. 

Tady toho krasavce jsem dnes našla malinkatý kousek od včerejšího nálezu. 
A mám takový pocit, že to byla jediná jedlá houba v celém lese.  
Berme to pozitivně.... aspoň si zítra přispíme. :)

sobota 26. září 2015

Už?

Z čista jasna se nám na okně objevilo přáníčko pro Ježíška.


Terinko.... Terinko.... přáníčko je moc krásný. Jen netuším, že nějaký pennyboard vůbec existuje. Bude ho znát Ježíšek?


Dnešní úlovek

Konečně rostou! 
Sice jen pět kousků, ale samí praváci a ani jeden červík. 



Hnala jsem se honem vyfotit kládu porostlou bílýma houbičkama a tohodle krásnýho praváka jsem málem nechala bez povšimnutí mezi listím. Štěstí, že jsem se vracela stejnou cestou. :) 


středa 23. září 2015

Ptáci jarabáci

Kolegyňka Lenka měla v srpnu narozeniny. Abych jí malinko potěšila, koupila jsem tenkrát hořkou čokoládu a ozdobila ji visačkou s ptáčkem. 

Ptáček štěbetálek se jí líbil tak moc, že si ho pověsila nad pracovní stůl. :)

Tohle pondělí za mnou přišla s prosbou. Do čtvrtka potřebuje přání k narozeninám... pro velkého kluka... a moc by si přála nějaké s ptákem jarabákem. 

Na bílou čtvrtku jsem natiskla mého oblíbeného datlíka, čerstvě došlý slamáček, motýlka a dáreček, vše vybarvila tentokrát obyčejnými pastelkami, podlepila oboustrankou a vystřihla. 
Pozadí přáníčka (o velikosti 10x15 cm) jsem zkusila vybarvit distress inkousty podobně jako to prezentuje Tim Holtz na většině svých videí. ;) 
Nakonec nalepila vystřižené motivy a výsledek je zde: 


Později mě napadlo, že přáníček vyrobím víc... ať si holka může vybírat. Stihla jsem ovšem už jen jedno jediné. V naší rodině... v bojových podmínkách... div divoucí, že mám hotové dvě. :D
Postupovala jsem stejně. Stejnou technikou, stejně rychle (chápej - děsně pomalu). 
Zvrzala jsem ho až v naprostým finále. Provázky od balonků totiž vypadají spíš jak kočičí fousky. 

Uvidíme, které si vybere. Jestli si vůbec vybere.  

----------------
Malá douška závěrem..... vybrala si to druhé, pokažené, s balónky. A moc se jí líbilo! :)

úterý 8. září 2015

Sušenky

Snad už celý týden za mnou chodí Terinka a žadoní ...mami, upeč sušenky. 
Konečně se dočkala!
 Včera jsem si připravila těsto a dnes se pustila do pečení. Mám báječnou razítkovací sadu od Tescomy, se kterou je pečení jedna radost. ;) 



Poprvé jsem vyzkoušela dle přiloženého firemního návodu KOKOSOVÉ SUŠENKY. Recept je jednoduchý. 
350 g polohrubé mouky
150 g mletého cukru (použila jsem prosátý moučkový)
130 g másla
2 vejce
1/2 sáčku vanilkového cukru
70 g strouhaného kokosu
Vše smícháme a hladké těsto necháme aspoň 2 hodiny v chladu. Pomocí razítka připravíme sušenky, které pečeme v troubě při 160°C přibližně 10 - 12 minut. 


 Na LINECKÝ mám vyzkoušený recept od babičky Magdy.
21 dkg hladké mouky
14 dkg Hery
7 dkg cukru moučka
2 žloutky
Těsto nechám opět odpočinout v lednici a pak peču 8-10 minut. Tedy ... dle návodu. 
Já osobně si musím sednout naproti troubě a bedlivě sledovat situaci. Jak jen na malinkatou chvilku zvednu pozadí, zapomenu a vše je hned v háji. :D



neděle 6. září 2015

Barevné pečení

Mramorovou bábovku peču už léta podle osvědčeného receptu z mojí báječné kuchařské knihy. Tento moučník je jednoduchý a rychlý .....proč jej malinko neoživit. Třeba gelovými barvičkami. ;)


Na mramorovou bábovku si připravíme:
5 vajec
1/8 másla (tj. 125 g)
250 g cukru
šálek mléka
420 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
tuk a hrubá mouka na formu

Žloutky ušleháme s cukrem a změklým máslem, za občasného přidání vlažného mléka. Do vzniklé pěny pomalu přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Třetinu těsta vlijeme do misky, ve které jsme rozmíchali kakao s rumem a společně promícháme. 
No a kdo bude chtít, rozdělí si zbytek těsta ještě napolovic (nebo i na víckrát) a každou část smíchá s barvičkami. Ty pomalu vrství do vymazané a moukou vysypané formy. Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C asi 40 minut. 


Dobré pochutnání. 


úterý 1. září 2015

Srpnová challenge

Téma na srpen:

Tak to jsme MY!

Podmínkou bylo použití skupinové fotky ...." a skupina je pro naše účely víc než jeden. Fotografického materiálu se v každé domácnosti najde jistě dost... a o prázdninách Vám určitě zase přibyl další - my na Sněžce, my a moře, my v Paříži, my a žirafy, my na babiččiných osmdesátinách, naše třída 6.A, my na scrapsrazu......"


....anebo MY na procházce. 
Šli jsme tenkrát na Křemešník "oslavit" narozeniny babičky Magdy. Byl krásný, slunečný den. Příroda se nabarvila do podzimních odstínů a to je pak radost fotit. Na druhou stranu - nastává pak velké dilema s výběrem těch správných a důležitých fotek ke scrapnutí. 
Na stránce mám skupinovou fotku tentokrát mimořádně neobvyklou. Je zde zvěčněna i moje "obrovská" maličkost. Kupodivu. Mireček si ode mne na chvíli půjčil foťák a už to bylo. Ani to nebolelo. :D


Téma tohoto měsíce vyhlásila červencová vítězka Unka a já pojala stránku v jejím duchu - UNKOVSKY - čili co nejjednodušeji. Ono taky k tak výrazným fotkám už žádné zdobení není třeba, že? Vystačila jsem si s dvěma centimetrovými papírovými proužky, třemi svorkami a kouskem pauzáku. Když o tom teď tak přemýšlím, celé to vypadá jako příprava na další challenge, kterou včera vyhlásila Gabreta. Podmínkou bude zpracování co nejlevnějších materiálů, které jsou dostupné v každé domácnosti a dokonce musíme připsat výrobní cenu stránky. :D  Jdu hledat vhodné fotky! 
Hezký den všem.