"ŽIVOT JE JAKO BONBONIÉRA. NIKDY NEVÍŠ, CO OCHUTNÁŠ." Forrest Gump

pondělí 25. května 2015

Nedělní chvilka poezie


....aneb.... 
AMERICKÝ KOLÁČ


Recept na tuhle dobrotu mám už pěkně dlouho. A zatím nikdy nezklamal.

Na těsto potřebuji:
30 dkg hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
5 lžic vody
1 lžíci octa
1 celou heru (nebo jiný rostlinný tuk)
Vše smíchám a nechám 2 hodiny odpočívat v lednici.

Na náplň si připravím:
3 měkké tvarohy (lepší kostky než vanička)
30 dkg pískového cukru
2 žloutky
2 vanilkové cukry
trochu rumu
Všechno smíchám a nakonec přidám sníh ze 4 bílků.

Plech nevymazávám! Těsto rozdělím na polovic a rovnou na pečícím papíře vyválím dvě placky. První placku (i s papírem) položím na plech, namažu tvarohovou směs a přiklopím druhou placku, ze které nakonec pečící papír sloupnu. Na okrajích přimáčknu těsto k sobě. Vrchní vrstvu propíchám vidličkou. Přibližně půl hodiny peču na 180°C.


Koláč je lepší jíst vychladlý než-li čerstvě vyndaný z trouby. Úplně nejvíc si ho vychutnám druhý den, kdy je tvaroh pěkně "nacucný" do těsta.
Dobrou chuť!

neděle 17. května 2015

Moje zahrádka

Večer jsem si "vyrobila" ...
(Narazítkovala jsem doktorské špachtle. Toť vše.) 
...jmenovky na bylinky a dnes můžu říct:
"Máme na zahrádce hotovo!"



Bylinky ještě rozdýchávají zimní období, neb je zlá macecha nechala živořit v truhlíku venku. Taková Majoránka dokonce nevydržela a pomrzla. Dovšehosehodící Petrželka musela být nahrazena novou rostlinkou. Jiné, a tady musím vyzdvihnout zcela jednoznačně slečnu Pažitku, vesele bují a kvetou ostošest... jakoby snad ani letos nemrzlo. V rozích u zdi jsou opět zasazeny nové rostlinky oblíbeného Jasmínku. Už se těším na jeho kvítka a příjemnou vůni.







Bazalka je velmi náročná a tak je letos vysazena v samostatném květináči. A už teď je vidět, že jí to svědčí. 


Naopak máta je velmi rozpínavá... až vlezlá, takže si ten svůj květináč vysloužila už vloni. 


Úplně nový je květinový truhlík. Letos naladěný do žluta.




Krásné květnové dny Vám všem.
PS: Kousek od balkónu rostou dvě krásné břízy. Díky nim je pořád všude plno pylu. :)

úterý 12. května 2015

Skořicový zázrak

Na stránkách Čarujeme.cz jsem nedávno objevila recept na zapékaný sladký skořicový chléb. Vypadal úžasně a dokonce se tvářil jednoduše. V nadšení jsem úplně vypustila fakt, že po skořici mě hrozně pálívá žáha. Jdu do toho!   ;)

Na těsto potřebujeme:
2 1/4 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky soli
3/4 hrnku vlažného mléka
1 lžíce krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
30 g rozpuštěného másla
1 žloutek

Na náplň si připravíme:
50 g změklého másla
5 lžic krupicového cukru
3 lžíce skořice
3 lžíce nasekaných mandlí (volitelné)

Droždí s cukrem smíchám, dokud nebude tekuté. Přidám vlažné mléko, žloutek a rozpuštěné máslo. Ve větší míse smíchám mouku se solí a přidám tekuté ingredience. Z těsta vytvaruji kouli, kterou vložím do olejem vymazané misky a nechám hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravím náplň smícháním másla, cukru a skořice.
Troubu rozehřeju na 200°C. Plech vyložím pečícím papírem.
Vykynuté těsto vyválím do tvaru obdélníku o rozměrech 18x12 palců.
Skořicovou směs rozetřu na vyválené těsto, ne úplně do okrajů. (Můžeme, ale nemusíme, posypat mandlemi.) Těsto zaroluji do válečku, který rozříznu podél a obě části okolo sebe propletu. Konce spojím do kruhu. Hotový kringel potřu zbývající nápní a dám péci na 20 - 25  minut. Těsto bude tmavě zlatavé barvy. Na posledních deset minut snížím teplotu na 180°C . Vynikající je ještě teplý. A ta žáha mě kupodivu vůbec nepálila!  ;)

neděle 10. května 2015

Dubnová challenge

Vonverka, jako vítězka březnové challenge vyhlásila nové téma na měsíc duben:

DÁREK

"Měl by to být dárek, kterým jste udělaly radost někomu blízkému nebo dárek, který Vám udělal radost či dárek, kterým jste se odměnily Vy samy. Jedinou podmínkou je dvouslovný nadpis."

Hledala jsem hledala... a našla! Terezka slavila jedenácté narozeniny a tuze moc si přála mobil a natáčky. Natáčky dostala na starost teta Manča, která nakonec koupila dva druhy. Vesele jsme tvořili lokny, vlnky, kudrlinky.... natáčeli jsme, tužili, fénovali ... a pořád se žádný uspokojivý výsledek nekonal. A tak skončily natáčky ve skřínce a leží tam netknuté dodnes. Jak ostatně píšu pod nápisem.
Stránka vznikla volně podle tohoto sketche. Terinka má v oblibě modrou a hlavně zelenou barvu... a protože si oblékla fialový župan musela jsem dlouho hledat vhodnou ozdobu.



pondělí 4. května 2015

Slavíme

Dnes má moje malá holčička narozeniny. Už počtrnácté! Kouká mi z oka do oka a tváří se dospěle. Jenže já vidím furt ten malej, čerstvě vylíhnutej uzlíček, kterej si spokojeně chrupká a je mu úplně jedno co se kol něj děje.


Oslavu jsme uspořádali už včera. Napekla jsem perníkové muffiny, muffiny s čokoládou, úspěšné portugalské koláčky...
...a DORT.


ČOKOLÁDOVÝ. 
Recept podle Ostravských Dortíků.
Na těsto potřebujeme:
1 čokoládové kefírové mléko 500 ml
3/4 dc oleje
2 vejce
350 g cukru krupice
350 g polohrubé mouky
1 rovná lžíce jedlé sody
4 lžíce kvalitního holanského kakaa
1/2 kvalitní strouhané hořké čokolády

Všechny sypké přísady promícháme, přidáme tekuté a dobře zpracujeme.
Těsto je řídké!
Formu vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme při 180°C na středním roštu, dokud není na střed vpíchnutá špejle suchá. Vychladlý korpus je křehký. Při promazávání manipulujeme s patry opatrně.

Na stránkách Dortománie.cz jsem se dočetla, že zaručeně nejvhodnější krém na potahované dorty je tento, pudinkový. Potřebujeme:
600 ml mléka
2 pudinky
cukr podle chuti (přibližně 200 g)
1 a půl másla

V mléce rozmícháme pudinkové prášky a uvaříme pudinkovou kaši. Přikryjeme igelitem, aby se nám nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Pak pudink vyšleháme do hladka a po kouskách přidáváme máslo, přisypáváme cukr a přitom šleháme. Všechny suroviny musí mít stejnou (nejlépe pokojovou) teplotu, aby nedošlo ke sražení.

Marcipán jsem kupovala na poslední chvíli, takže žádná sláva. Při potahování mi popraskal. A přestože jsem dle dobrých rad vybrala zaručeně nejvhodnější krém, stejně se marcipán přes noc v lednici rozpouštěl.
Zbylý marcipán jsem nabarvila podle Terčina přání, zdobila, zdobila a nakonec mi z toho vylezl pravý klučičí dort. :D Terezce se ale stejně líbil... a všem chutnal.
A o to přeci jde.